”Rökare har jättestela kärl, det krasade när jag klippte”

En rökares lungor ser ut som en bränd fläskkotlett!

Rökare har en förmåga att täppa till öronen när det gäller missbruk överlag. Dom som röker cannabis får också stora hälsoproblem. Alla missbruk ger stora hälsoproblem. Det långsamma självmordet är ju cigaretter.

Jag har skrivit om detta många gånger om vissa rökares totala hänsynslöshet. Och ofta är det dom liberala, nyliberala som gnäller varför dom inte får förgifta sin omgivning. Muff är ju allra värst.

Jag bryr mig inte om om rökare dör i förtid jag skiter fullständigt i det MEN dom ska inte har rätt att förgifta mig. ALLA vet hur farligt det är och hur det belastar sjukvården. Rökning är inte heller en sjukdom som alkoholism är.

Det går att sluta om man ger sig fanken på det.

Här beskriver en patolog sin vardag från Yle.
Patologen Andreas Lundin har gjort över 200 obduktioner

Rökning sabbar kroppen mest
Andreas jobb lärde honom också vad våra levnadsvanor gör med vår kropp.
– Rökare hade till exempel jättestela kärl, det krasade när jag klippte. Rökning är verkligen det som sabbar kroppen mest av allt. Många rökare försvarar sig genom att säga ”de flesta rökare får ändå inte lungcancer”, och det är sant. Men det är inte bara lungorna du förstör med rökning. Det är njurarna, blodkärlen, hjärnan, det mesta egentligen.

Såg du det här?
– Ja, absolut! Du får stela blodkärl överallt och då kan du få stroke och infarkter och allt möjligt. Jag är faktiskt förvånad över att man inte totalförbjudit rökning för det är så extremt farligt för kroppen.
En annan sak som Andreas lade märke till var en liten ökning i antalet hjärtrelaterade dödsfall efter jul och nyår.
– Stora, feta och energirika portioner hos folk som är hjärtsjuka är en risk. Du kan dö av hjärtinfarkt för att kärlen proppar igen om du redan från början ligger på gränsen. Men en ung, frisk individ kan inte äta ihjäl sig på julafton.

Ville träffa patienter
Idag jobbar Andreas inte längre kvar som patolog utan har flyttat över till en vårdcentral.
En orsak var att formalinet, det starka preparatet som används för att förhindra förruttnelse, gav honom luftvägsbesvär. En annan orsak är att han längtade efter att träffa patienter igen.
– Det var en intressant och väldigt nyttig upplevelse men själv ville jag ha patienter igen. Det var den primära orsaken till att jag slutade.

Hela artikeln finns även som podd.
Yle – Patologen Andreas har gjort över 200 obduktioner: ”Rökare har jättestela kärl, det krasade när jag klippte”

Det här inlägget postades i Hälsa, Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.