Forskare: Ojämlikhet skapar psykisk ohälsa

Ja, självklart är det så och det är kvinnorna som drabbas värst, som vanligt!
Vi är inte jämlikt idag och i flera inlägg har jag skrivit att vi går tillbaka till 50-talet.

Men sen har vi girigbukarna som bara roffar åt sig och gnäller när dom ska betala skatt, miljardärer gnäller. Äckligt är bara förordet. Vad tusan ska dom ha alla sina miljoner till? Jag kommer inte ihåg vilken idiot som sa att det enda som är bra i Sverige är golfbanorna. Det är skrämmande!

Avregleringar som gått i expressfart är också skrämmande då många utanför Sverige tar vinsterna. Våra skattepengar går till England och USA främst.

Den vidrigaste av dom alla är amerikanen Henry Kravis som sitter i innersta kretsen i Bilderberg-Group. Han äger Carema Care och Carema Sjukvård med svenska riskkapitalbolaget Triton.


Ser nästan ut som en karikatyr av Henry Kravis.

Den andre sitter i England lika stor riskkapitalist han
Peder Pråhl

Vi får inte glömma H&M som anlitar slaverifabriker i Asien som kronprinsessan är kompis med och även reklampelare för. Jag ska köpa boken om familjens enorma rikedomar och aktier. ”Den kungliga kleptokratin” av Thomas Lyrevik. Dom behöver inte något apanage som är våra skattepengar. Dom har tappat greppet om verkligheten som vi vanligt folk lever i.

Desto mer ojämlikt samhället blir desto mer brottslighet och kvinnorna trängs tillbaka, arbetslösheten ökar och hatet mot kvinnorna som vi ser idag i sociala medier. Det är oerhört grovt! När man ger sig på Greta Thunberg då tycker jag att måttet är rågat. Bottenskrapet sitter på Flashback och andra högerextremistiska sajter och ger sig på henne. For God’s sake! Hon är 16 år!

Denna fantastiska unga kvinna som går i bräschen för miljön. Här är hon 15 år.

Jag läste “Jämlikhetsanden” för 7 år sedan. Då skrev jag 2014:

Jag har alltid trott, att ju mer jämlikt ett samhälle är desto bättre mår kvinnor och män. Ett samhälle som är jämlikt desto mer respekt för varandra, mindre brottslighet, skyddsnäten fungerar, ingen slavhandel av kvinnor m.m.

Jag har läst den OCH den är genomförbar. Det är en bok som borde ingå i skolan från start. Det är genom barnen som i tidig ålder får lära sig vad jämlikhet innebär, på riktigt. Flickor och pojkar är jämlika, kvinnor och män är jämlika. Allas lika värde och alla gör det dom kan efter sina förutsättningar m.m.

Jag tror inte på att göra oss könlösa genom ordet HEN (fy fan vilket fult ord dessutom) det finns ingen anledning att göra det heller, varför? Varför ska vi alla kallas för HEN? Jag är kvinna och vill definitivt inte kalla mig för HEN!? Jag mår illa av bara tanken. Skulle det på något vis stärka feminism och jämlikhet? Så fan heller.

Vi lever INTE i den bästa av världar? Filosofen Leibniz som påstod att vi gjorde


SQ – Jämlikhetsanden

Ojämlikhet Ojämlikheten ökar i Sverige. Inte bara de ekonomiska klyftorna, utan ojämlikheten får också direkta konsekvenser för det psykiska måendet. Och inte bara för den grupp som har det ekonomiskt tuffast – den psykiska hälsan i alla samhällsgrupper blir sämre av ett ojämlikt samhälle.

För nästan 40 år sedan var Sverige som mest jämlikt. Sedan dess har utvecklingen såväl i Sverige som i resten av världen gått i motsatt riktning och så gott som alla länder i världen har blivit mer ojämlika sedan dess. Men den ekonomiska ojämlikheten får inte bara konsekvenser i plånboken.

Inkomstskillnader går hand i hand med en lång rad hälsorelaterade och sociala indikatorer: bland annat livslängd, barnadödlighet, psykiskt välbefinnande, fetma, skolprestationer, användning av illegala droger och mordfrekvens. När klyftorna i ett samhälle är stora blir utfallen på dessa indikatorer »nästan alltid« mer negativa.

År 1980 led 4 procent av amerikanerna av psykisk ohälsa förknippad med ångest. I dag är siffran 50 procent. Ångest berör 8,2 miljoner britter. I Sverige har antalet personer som drabbas av olika stressymptom ökat med över 100 procent på bara tio år.

Stress och andra psykiatriska diagnoser är i dag den näst vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och de sjukskrivningar som ökar mest. På bara fem år, 2010–2015, är ökningen av sjukskrivningar på grund av depression, ångest eller stress 119 procent. Den är ungefär lika stor för kvinnor som män, men betydligt fler i antal fall räknat för kvinnor.

Dagens Arena – Forskare: ojämlikhet skapar psykisk ohälsa

Det här inlägget postades i Boende, Feminism, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Kriminalitet, Politik, Rättssystem, Trakasserier/Mobbning/Stalking och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.