Fler förgiftas av nikotinvätskor till e-cigaretter

Redan 2014 skrev jag om dessa e-cigaretter att dom är farliga. Jag tycker att det säger sig självt att dom är skadliga. Men folk tänker inte längre än näsan räcker.

Många barn har dött av att dom fått tag på dessa. Nikotinet som finns är mycket starkt och alla dessa andra smaker är också farliga. Vissa anser att dom är farligare än vanliga cigaretter.

Ångan som andas ut är inte ofarlig den heller för självklart så finns ämnen kvar i den. Man kan också få lungcancer. Dom borde förbjudas enligt mig. Vi behöver inga fler förgiftningsmedel.

SQ – El-cigaretter har förgiftat flera barn
SQ – E-cigg med knark kan lura unga

2019-02-19
Den ökade användningen av e-cigaretter har lett till fler samtal till Giftinformationscentralen om misstänkta förgiftningar. En del av samtalen gäller att barn kommer åt e-cigaretter eller påfyllningsvätska. En enda klunk e-vätska med nikotin kan orsaka allvarliga symtom hos ett barn.

Under 2011 hanterade Giftinformationscentralen enstaka samtal om vätskor för e-cigaretter. Sedan dess har antalet förgiftningstillbud ökat kraftigt, något som hör ihop med att e-cigaretter blivit allt mer populära. Ny statistik visar att Giftinformationscentralen under 2018 kontaktades om 67 förgiftningstillbud med e-cigaretter eller e-vätskor.

Vad är e-cigaretter?
En elektronisk cigarett (e-cigarett) består av ett munstycke, en vätskebehållare samt en förbrännare som skapar värme med hjälp av ett batteri. Värmen förvandlar vätskan till ånga, som användaren drar i sig istället för rök. Påfyllningsvätskan innehåller ofta nikotin. Ofta tillsätts olika smaker som kan påminna om godis och locka barn att smaka på vätskan. Påfyllningsvätska med tillsatta smaker lanseras ofta som e-juice. Vätskorna säljs ofta i små flaskor och det har hänt att flaskorna förväxlas med exempelvis ögondroppar, vilket lett till förgiftningstillbud.

Kemikalieinspektionen – Fler förgiftas av nikotinvätskor till e-cigaretter

WHO till storms mot e-cigaretter
Det behövs betydligt tuffare tag mot e-cigaretter, konstaterar WHO i en ny rapport. Rökning inomhus bör förbjudas, likaså reklam och försäljning till unga.

Organisationen oroas också av att den miljardmarknad som elektroniska cigaretter utgör är i händerna på några få stora tobaksbolag.

I rapporten pekar WHO på en rad regulatoriska åtgärder som medlemsländerna kan ta till, såsom att förbjuda de tillverkande företagen att använda medicinska argument, som att de hjälper människor sluta röka, till dess att vetenskapliga bevis på detta presenteras. E-cigaretter bör dessutom regleras så att innehåll och utsöndring av giftiga ämnen ”minimeras”.

SvD – WHO till storms mot e-cigaretter

Ny rapport: e-cigg farligare än cigg
E-cigaretter marknadsförs som ett hälsosammare alternativ till rökning.
Men enligt en ny forskningsrapport innehåller e-ciggen tio gånger så mycket cancerframkallande ämne som i vanliga cigaretter.
– Det är inga snälla kemikalier, säger överläkaren Matz Larsson.
Ta en cigg, men slipp gifterna.

Så marknadsförs de elektroniska cigaretter som blir allt mer populära i hela världen. E-cigaretten innehåller en smaksatt vätska som hettas upp elektroniskt. Därefter andas rökaren in ångorna.

Eftersom det inte bildas någon rök har antagandet varit att e-ciggen är mindre giftiga, men en ny japansk forskningsrapport tyder på att det är dags att e-fimpa.

– I ett e-cigarettmärke hittade vi tio gånger så mycket cancerframkallande ämnen som i en vanlig cigarett, säger forskaren Naoki Kunugita till AFP.

Aftonbladet – Ny rapport: e-cigg farligare än cigg (2014)

Det här inlägget postades i Hälsa, Reklam och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.