Ordning och reda!


Det har jag tyckt länge att det borde införas ordningsbetyg i skolan. Jag hade det när jag gick i skolan på stenåldern. A, B, C, D. Det följer med och kan ställa till det i framtiden. En gång hade jag B i ordning men alltid A i uppförande. D är sämst. Någon hade det för vi kunde se i våra betygsböcker hur många som hade olika betyg men inte vilka det var.

Innan man fick ordningsbetyg skickades med en varning till föräldrarna som skulle skriva under och skickas med tillbaka. Det har betydelse och det lugnar ner.

När jag gick i skolan fick ingen vara inne i skolan under rasterna. När klockan ringde skulle vi stå i två rader utanför klassrummet tills fröken kom och låste upp klassrummet. Där skulle vi stå vid våra bänkar tills fröken sa varsågod och sitt ner. Det lugnade ner klassen också. Precis som behövs i skolan idag också.

Och förbjud föräldrar att besöka skolan i tid och otid och dom ska ge fan i att lägga sig i undervisningen. Det var otänkbart när jag gick i skolan.

Inför skoluniform så att alla blir lika. Det har jag också tyckt länge. Då minskas stressen på dom föräldrar som har dåligt ställt.


Så kan pojkarna ha en motsvarighet med gröna eller blå byxor. Alla mobiler ska lämnas in under skoltid och skolan ska tillhandahålla surfplattor där aktuellt material ska läggas in.

Jag hade en fröken under 7:an, 8:an och 9:an som var sträng men dom flesta älskade henne. I 7:an var en skolkamrat lite rebellisk, han vägde på stolen och han tuggade tuggummi och fröken sa till honom att spotta ut tuggummit och sluta väga på stolen om jag kommer ihåg rätt så hette han Tommy Appelqvist.

Han vägrade, då slog fröken med all kraft pekpinnen i katedern och slängde nyckelknippan tvärs över klassrummet. Det blev knäpptyst. Ingen fick nyckelknippan på sig. Vi hade respekt för henne. Tommy försvann från skolan.

Fröken var trevlig och snäll när vi uppförde oss och bjöd hem oss till henne på saft och bullar. Hon hade en naturlig pondus. När vi gick ut 9:an fick hon en pekpinne invirad i fint papper med rosett. Hade man något problem kunde man vända sig till henne. Kerstin Knutson hette hon och är död sen länge.

Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.