Assanges vän: ”De tog ifrån honom hans värdighet”

Vaughan Smith var även en av få personer som på slutet fick tillstånd att besöka den nu gripne nätaktivisten i hans fristad.
– Jag gjorde det främst för att se efter honom. De trappade upp övervakningen och hade två kameror i de flesta rummen. Det enda rummet som jag såg som inte hade någon övervakningskamera var toaletten.

Indragna rättigheter
Smith berättar hur Assange successivt fick sina rättigheter indragna, och hur han allt mer sällan fick ta emot besök. Han beskriver också hur kretsen kring Wikileaks-grundaren ända sedan i julas varit oroliga för att Assange skulle bli utsparkad.
– Vi trodde det skulle hända varje vecka, så det var inte oväntat. Men han tog sin tillflykt dit av en anledning, och det visar sig nu att han hade rätt.


Expressen – Assanges vän: ”De tog ifrån honom hans värdighet”

Det var hemskt att se hur han släpades ut ovårdad och skrikandes från ambassaden. Under dessa år har gjort honom psykiskt sjuk. Det blir ju knappast bättre med två övervakningskameror i varje rum förutom på toaletten och aldrig få gå ut. Finns det ingen gård eller skyddad uteplats? Han var säkert odräglig på många sätt och hans rättigheter togs mer och mer ifrån honom. Men att han skulle ha kletat avföring på väggarna tror jag INTE på som dom sa i nyheterna.

Hur kunde han ha tillgång till en scooter, skateboard och fotboll!? Sanslöst OM detta stämmer. Där brister ju ambassaden!

Kanske han har gått in i en psykos.

Inrikesministern: Han smetade avföring på väggarna
Enligt Ecuadors inrikesminister María Paula Romo ska Julian Assange ha betett sig olämpligt under sina år på ambassaden.

– De har tolererat saker som att han smetat avföring på ambassadens väggar och andra beteenden, långt från minimikraven man kan ställa för respekten som en gäst borde visa, sa ministern till CNN under torsdagen.

Flera medier har under åren rapporterat om ett minst sagt okonventionellt agerande från Assanges sida.

Bland annat ska Wikileaksgrundaren ha åkt skateboard i korridorerna, kört runt på en scooter och spelat fotboll inomhus, till de anställdas förtret.

Hans agerande har givits som ett av skälen till att konflikten eskalerade under 2018. Ecuador ställde då en rad krav på Assange för att han skulle få behålla sin politiska asyl.

Dels skulle han betala för sin egen mat, sina läkarundersökningar och tvätt. Dels skulle han städa badrummet efter sig – och ta bättre hand om katten.

Assanges advokat: ”Mycket allvarlig situation”
Men trots kraven blev situationen övermäktig. Enligt flera medier ska Julian Assange ha fått lämna sitt skydd bakom ambassadens dörrar den 11 april i år, varefter han ska ha gripits av polisen i London.

För Expressen har hans advokat i Sverige, Per E Samuelson, beskrivit läget som det är nu.

– Det är en principiellt mycket allvarlig situation. Att USA vill åtala en person som agerar som journalist och hans källa. Och nu har Ecuador dragit undan mattan under fötterna på honom och kastat ut honom till stora stygga vargen.

Expressen – Julian Assange – så var hans sju år i exil på ambassaden

Han hade såklart kunnat gå ut men hans rädsla för USA var större. Jag tror inte att han ägnar så många tankar på Sverige just nu. Nu kommer han att hamna i USA. Den nya presidenten i Ecuador Lenín Moreno är USA-vänlig och USA vill ha USA-vänliga presidenter i hela Latinamerika för att utnyttja deras naturtillgångar, annars blir det som i Venezuela.

USA kommer att ta honom till USA när rättsapparaten har malt färdigt i England eller så blir det som i Sverige när två egypter kidnappades på natten av ett CIA-plan och skickades till ett egyptiskt tortyrfängelse. Han kommer knappast att tas till Sverige. En rättegång i Sverige ser jag otänkbart. Efter den förundersökningen skulle han frias ändå.

Jag sökte på Sofia Wilén på Google och där finns en del intressant. Julian gillade henne och ville träffa henne igen.

Det är väl Elisabeth Massi Fritz som drar igång detta med en begäran att återuppta åtalet mot Julian när det gäller Sofia Wilén. Det blir preskriberat nästa år.

Anna Ardin är skenhelig tycker jag. Hon är inte mer religiös än vad jag är.

Innan hon blev diakon.

Hon är inte ett dugg ledsen.

Hon kommer aldrig att släppa detta på riktigt.

Men jag släpper detta nu såvida det inte kommer något nytt.

Det här inlägget postades i Boende, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Kriminalitet, Politik, Rättssystem, Sexbrott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.