Appar spårar var du är – uppgifterna säljs öppet

Hur svårt kan det vara!? Det är ju bara att stänga av GPS:en och inaktivera dom appar som man inte använder eller till och med ta bort dom. Man behöver ju inte ha WiFi på hela tiden.

Jag har inaktiverat dom flesta appar. Men det är förfärligt med dessa appar som säljer ut en och kartlägger ens liv. Folk kollar inte eller licenskraven utan bara klickar på Godkänn. Folk får faktiskt skylla sig lite själva tycker jag.

Dom flesta har sina riktiga namn överallt, på Facebook, Instagram, Twitter och det är mycket lätt att koppla ihop allting för en total kartläggning vad folk tycker, familj, politik, vad folk äter, vilka böcker dom läser o.s.v. Det kan tyckas harmlöst idag men vi vet inte vad som händer om 10 eller 20 år.

EU går mot fascism och vi ska nog tänka på vad vi delar med oss av vårt privata. Vi lever i vår lilla bubbla här i Sverige men genom EU har vi fått erfara både det ena och det andra.

101 appar som vet var du är – och kan sälja informationen
Ett exempel är appen Free Adblocker Browser, en app som med tiotals miljoner nedladdningar i Google Play lovar att stoppa annonsörer från att spåra användare på nätet. Man behöver dock inte gå längre än till företagets egna integritetspolicy för att se att appen själv säljer vidare platsinformation till Huq Industries, ett företag som säljer information om hur folk rör sig.

Bland apparna på listan finns appar som ”Airline Flight flygstatus”, ”Flush – Toilet Finder & Map”, ”Speed Cameras & Traffic” och appar av vitt skilda slag. Många av apparna finns till både Iphone och Android.

101 appar som vet var du är och säljer informationen

Varning för apparna som inte uppdaterar Android
Om du hittar en applikation på Androids app-butik Google Play, som påstår sig uppgradera ditt Android till en nyare version, ska du inte installera det. Och tipsa gärna dina vänner att tänka på samma sak.
Det finns nämligen en lång rad applikation hos Google Play som säger sig uppdatera Android till den senaste – eller ibland näst senaste – versionen. Gemensamt för dem alla är att de inte alls gör det. Det är inte så här uppdateringar av Android fungerar.

Falska appar ljuger om uppdateringar
Eftersom det alltid finns ett stort intresse av att få tag på nya versioner av Android, utnyttjar bedragare detta genom att lägga upp applikationer som påstår sig uppgradera ditt Android. Dessa appar är dock rent skräp. De fungerar inte.

Android uppdateras inte via en applikation du kan ladda ner från Google Play. Korrekta uppdateringar dyker upp i dina inställningar, och det här sker alltså när din mobiltillverkar lanserat en sådan.

Android – uppdatering falska appar

Bara i Windows 10 finns alla dessa spioner.

Det här inlägget postades i Allmänt, Film, TV och Media, Internet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.