Forskare varnar: E-cigaretter kan orsaka hjärnskador

Redan 2014 skrev jag inlägg om e-cigaretter och nu får jag rätt. Att sluta röka med e-cigaretter är ju bara så löjligt. Nikotin är ett världens farligaste och mest beroendeframkallande gift så det finns inte en chans att någon kan sluta röka genom andra nikotinersättningar.

På SVT visades en dokumentär där Michael Mosley undersöker e-cigaretter. Jag har hela tiden ansett att i “ångan” finns ämnen kvar. Det har visat sig att det finns nikotin och två andra farliga ämnen plus en mängd aerosol.

Hur farliga är E-cigaretter? Engelsk dokumentär från 2016.
E-cigaretter har slagit igenom stort i hela världen och brukarna blir allt fler. Många använder dem för att kunna sluta med vanlig tobak. Michael Mosley blir e-cigarettbrukare för att ta reda på hur farliga de är för honom som icke rökare. Samtidigt följer han en grupp storrökare som försöker sluta med hjälp av e-cigaretter.

SVT – Hur farliga är e-cigaretter

Forskare varnar: E-cigaretter kan orsaka hjärnskador
E-cigaretter marknadsförs ofta som ett säkrare alternativ till rökning, ett påstående som en amerikansk forskningsgrupp nu ställer på sin spets. Det efter att teamet upptäckt att e-cigaretter påverkar hjärnans stamceller negativt.

SIMH uppstår i situationer när hjärnan tror att den är i fara och tänker att den måste skyddas. Något som triggas vid konsumtion av e-cigaretter enligt studien. Mer specifikt blir det ett överskott av kalcium vilket får cellen att svälla och till slut dö.

– Om stressen som kommer från nikotinet kvarstår kollapsar SIHM, de neurologiska stamcellerna skadas och inga mer specialiserade celler kan produceras från stamcellerna, säger Dr Atena Zahedi, huvudforskare för studien, till Mirror.

Nyheter24 – Forskare varnar: E-cigaretter kan orsaka hjärnskador

Det har också visat sig att dom smakämnen inte alltid är så hälsosamma t.ex. mint. Det går också att lägga in cannabis. Det kanske är så att på lång sikt är e-cigaretter farligare än vanliga cigaretter. En av deltagarna i Mosleys projekt sa att han rökte mycket mera e-cigaretter än vanliga.

Tidigare inlägg:
SQ – El-cigaretter har förgiftat flera barn
SQ – E-cigg med knark kan lura unga
SQ – Fler förgiftas av nikotinvätskor till e-cigaretter

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.