Man ska INTE köpa hundar på Blocket!!

I åratal har man varnat för att köpa hundar som är smuggelhundar från bland annat Rumänien, Ungern och Polen. Och man ska innan köpet veterinärbesiktiga hunden med säljaren.

Dom allra flesta raser finns hos seriösa uppfödare i Sverige. Köper man en smuggelhund är risken överhängande att bandmasken kommer in. Det borde vara straffbart att köpa smuggelhundar och Blocket borde kontrollera mer noggrant annonser med djur för även rabies kan komma in.

Så i slutändan kommer denna insmugglade hund kosta tusentals kronor mer än om dom vänt sig till en seriös uppfödare i Sverige.

Redan där började familjen ana oråd.
Natalie beskriver lägenheten som smutsig och nästan tom på möbler. Säljaren ursäktade oredan med att hon och pojkvännen var nyinflyttade och skulle renovera. Tidigare hade hon bott på Östermalm i centrala Stockholm, berättade hon.
Natalie godtog förklaringen och fick titta på valpen.

Expressen – Familjen utsattes för hundligan: ”Borde straffas”
Dom betalade 18,000 kronor!! WHAT!!! Jag tycker faktiskt inte synd om denna familj! Med största sannolikhet är den INTE renrasig.

Jag begriper inte hur korkade folk är som inte ens fattar när dom anar oråd!!

Jordbruksverket – Undvik att köpa smuggelhund – för ditt och för djurets bästa!

För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på att:

1. Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

2. Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

3. Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

4. Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

5. Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

6. Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.

7. Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

8. Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret. Läs om vilka dokument djuren behöver ha beroende på land bland sidorna till vänster.

9. Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
10. Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
11. Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

12. Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Här varnar dom speciellt för att köpa på Blocket!
Dognews – Att köpa en Pomeranian valp

Den kan ju se ut hur som helst, från vit till svart och alla varianter där emellan.

Det här inlägget postades i Boende, Djuren, Djurplågeri, Hälsa, Kriminalitet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.