Så enkelt kan din bil hackas av kriminella

Jag har skrivit om detta flera gånger i flera år på olika forum att bilar med datasystem går att hacka. Jag har blivit utskrattad mer eller mindre. Inget av dessa forum finns kvar idag. Men jag har skrivit ett inlägg här 2013 om detta.

Det är ju lätt som en plätt att hacka en bil där många informationer finns. Det är lätt som en plätt att följa en bils alla rörelser och även att avlyssna mobiler i bilen.

Detta övervakningssamhälle som breder ut sig mer och mer är så skrämmande att jag är glad att jag inte är ung idag för det som komma skall är ett rent helvete.

Nu vill polisen ha tillgång till ansiktsigenkänning på alla “look a like” då många stulna pass säljs till kriminella som liknar fotot på det stulna passet. Om det håller sig till et så är det OK men om jag får tycka så är det starten till något större.

Jag har skrivit tidigare att i en framtid blir vi chippade allihopa och varje barn som föds får ett chip. Och kanske blir det som i Kina det totala övervakningssamhället där ALLT vi gör och ALLT vi köper går genom chippet och varje rörelse vi gör registreras i chippet. Är vi stygga blir det enbart matkuponger då chippet blockerar köp.

När vi ser hur snabbt tekniken går med Humanoider på stark frammarsch. Det är inget samhälle jag vill leva i. Det är ett samhälle för empatilösa personer och vi ser idag hur framförallt unga och främst unga kvinnor mår psykiskt. Dom mår mycket dåligt.

Är det såhär framtiden ser ut? Ska vi ha dom omkring oss? Ska vi umgås med dom? Ska vi ha sex med dom? Tack och lov ligger jag med näsan i vädret eller sitter lalalande på något säkert ställe.

Stölder. Terrorattacker. Utpressning. Integritetskränkning. Det är vad våra uppkopplade fordon kan utsätta oss för i dag. I senaste Di TV Motor berättar experterna om riskerna – och möjligheterna.

I syfte att göra vår bilkörning säkrare så har fordonsbranschen de senaste åren gjort bilarna allt mer automatiserade och uppkopplade. Men den nya tekniken har också fört med sig risker.
För några år sedan lyckades två hackare fjärrstyra en Jeep Cherokee ner i ett dike och trådlösa bilnycklar har hackats av såväl forskare som kriminella.

Bilen har samma risker som datorn

Riskerna med att en bil hackas behöver inte bara handla om att föraren förlorar kontrollen över fordonet. I dag finns liknande säkerhetsrisker med bilen som med våra datorer eller andra smarta IT-produkter i hemmen.
– Ta till exempel ransomware där datorer låser sig så att du måste betala för att den ska låsas upp. Samma sak skulle kunna hända med en bil. Du kan inte starta och åka till jobbet om du inte swishar en hundring, säger Robert Lagerström, docent i IT-säkerhet vid KTH.

– En annan risk som man pratar om i industrin är att de här bilarna avger extremt mycket persondata. Man vet vart en person är och vad den gör, var den stannar på kvällen och var den jobbar. Den typen av information vill man ju inte heller lämna ut, säger Åsa Schwarz, säkerhetskonsult på Knowit.

Expressen – Så stor är risken att din bil hackas

SQ – Frågetecknen kring krigsreportens död 2013

Det här inlägget postades i Boende, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Kultur, Litteratur, Politik, Rättssystem, Terror, Trakasserier/Mobbning/Stalking och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.