Massövervakningen är vår nya vardag

Redan på 70-talet blev vi övervakade genom telefonen eller buggning. Jag blev övervakad 1972-73 då jag var mycket aktiv i KFMLr. Ibland när jag pratade i telefonen lät det som om jag satt i en tunna och en kille ville bli kompis med mig genom en annan kompis. Mycket skumt det hela. Men dom upptäckte väl att jag inte var ett hot så det slutade. Sen tog jag mitt förnuft tillbaka och skippade KFMLr.

Men som övervakningen ser ut idag är mycket oroande och folk med sina alla appar som bara godkänns och apparna kommunicerar med varandra och knyter ihop och dom vet allt. Det finns appar som lyssnar av oss även om inte vi använder appen. Fruktansvärt.

Varför ska man ha appar till allting? Aftonbladet, Expressen eller Youtube? Det är ju bara att skriva in adresserna i adressfältet. Men det finns appar som man måste ha som BankID och Swish eller Netflix. Men på Laptopen behövs ingen app. Man ska försöka att undvika så mycket det går och läsa villkoren och fråga sig, behöver jag denna app när dessa villkor krävs. Detta narcissistiska rotande i våra privatliv är äckligt och folk har ingen integritet what so ever.

Men det kommer att bli mycket värre och kommer att bli som i Kina där varje ansikte registreras och överheten kommer att känna oss bättre än vad vi själva gör.

Jag rensar cookies hela tiden och på min mobil använder jag DuckDuckGo som har en webbläsare där man rensar allt genom att klicka på en flamma i kanten och då försvinner allt. Jag har ett fåtal appar och dom appar som ligger i från början inaktiverar jag och jag har även tagit bort några.

Bluetooth, Wifi, och GPS är avslagna när jag går ut. Jag använder Laptopen så mycket det går. Jag rensar också i Aktivitetshanteraren och har inaktiverat kameran och mikrofonen.

Alla går ju med näsan i mobilen och lallar runt i tillvaron. Det är hemskt att se när barn blir helt uteslutna när vuxna sitter i sina bubblor.

Jag använder inte Facebook, Google och jag köper absolut ingenting från Amazon. Jag har ett Twitterkonto som jag inte använder. Jag har aldrig använt mitt riktiga namn när jag har varit på sociala medier tidigare utan en släkting som levde på 1700-talet och som har ett annat efternamn.

Några inlägg jag har skrivit tidigare.
SQ – Nya övervakningssystem 2011
SQ – Massövervakningen är vår nya vardag – 2013
SQ – Så kan NSA utnyttja nya iphone/FRA viktigt för USA:s övervakning – 2013
SQ – Datainspektionen ska granska övervakning via mobilen – 2015

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

Stoppa nätjättarnas plundring av våra liv
Övervakningskapitalismen är ett hot mot demokratin och den mänskliga naturen. Med hjälp av all den samlade kunskapen om oss kan nätets jättar styra våra liv, tankar och beteenden. ”Att jämföra övervakningskapitalismen med den kinesiska statens övervakning är ingen överdrift”

Att ordet övervakningsekonomi finns med på 2019 års nyordslista visar att medvetenheten ökat om hur vi ständigt övervakas digitalt. Men låt oss inleda det nya decenniet med att kalla nätjättarnas stöld av vår integritet vid sitt rätta namn: det som driver stora delar av den digitala utvecklingen är övervakningskapitalism.

Facebook, Google, Amazon, Apple med flera använder buzzord som ”personalisering” och förevändningar om ”bättre användarupplevelser” för att lura oss att tillåta dem att övervaka, spåra och lagra så mycket av våra egenskaper och intima beteenden de kan.

Våra användardata förädlas, analyseras och omvandlas till prognoser och spådomar som sen säljs och riktas tillbaka mot oss i form av kommersiella varor och politiska budskap.

Övervakningskapitalisterna säljer kunskapen om vilka vi är och vad vi har för intressen och svagheter till vem som helst som betalar: stater, politiska intressen och kommersiella krafter. Som utnyttjar denna kunskap för att påverka och styra oss.

De bör hållas ansvariga för en rad samhällsproblem som uppstått det gångna decenniet, inte minst polariseringen av det offentliga samtalet och den tilltagande desinformationen.

Det är en lång och mycket bra artikel av Cecilia Djurberg.
Aftonbladet – Stoppa nätjättarnas plundring av våra liv

Jag har inte varit så aktiv den senaste tiden då jag måste länka om alla bilder då det nya webbhotellet har en annan ordning men nu ska jag börja med 2014. Det är såååååå segt.

Det här inlägget postades i Allmänt, Boende, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Politik, Rättssystem, Terror och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.