Förlossningsskador! #allt ser fint ut

Detta är ju fruktansvärt hur kvinnor behandlas när dom skadas vid förlossningen. Hör att muskler släpper från bäckenbenet och kvinnor spricker så ändtarmen skadas.

Jag ryser när jag läser och hör hur kvinnor plågas och hur sjukvården många gången nonchalerar med, hem och knip. Vi känner våra kroppar bäst och är det något som inte stämmer så är det så. Tro på vad kvinnor säger för bövelen!

När jag första gången hörde om förlossningsskada var när en arbetskamrat 2010 vid kaffebordet berättade helt öppet om detta. Jag fick en chock för jag trodde att alla kvinnor blev återställda om dom sprack eller fick andra skador.

Jag sprack också men blev helt återställd och jag hade turen att inte fått några bristningar. Jag ammade i tre månader för att sonen skulle få sitt skydd och att livmodern skulle dra ihop sig. Efter ett halvår såg jag ut som innan jag blev med barn.

Hon startade #alltserfintut för att bryta tabut
Efter en förlossning ser inte alltid allt fint ut, och du är inte ensam om det. Det vittnar flera kvinnor om i sociala medier som delar med sig av sina förlossningsskador.

Just nu sprids hashtagen #alltserfintut i sociala medier där kvinnor delar med sig av sina erfarenheter kring förlossningsskador. Syftet är att drabbade ska börja våga öppna upp sig och att öka samhällets förståelse.
– Jag tror att det är viktigt att prata om något som fortfarande är tabu, det handlar om det mest privata på något sätt: toalettvanor, sex och psykiska besvär. Det är tuffa grejer att prata om. Det är sådana saker som tär på en om man går och bär på det själv, säger Jonna Burén som är initiativtagare.

”Gått med smärtor i 25 år”
– En äldre kvinna som är med i detta har gått med smärtor i 25 år men det är först nu på senare år som hon vågat söka hjälp när vi ”unga modiga”, som hon säger, har gått ut och berättat.

Aftonbladet – Allt ser fint ut: Kvinnor delar med sig av sina förlossningsskador

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.