Kusingifte kan ge barn med utvecklingsstörning

Men det är väl känt att kusingifte kan ge skadade barn. Jag hade en granne som gifte sig med sin kusin och dom fick en son som var handikappad. Jag anser att kusingifte borde förbjudas!

Jag skrev 2012:

Jag hade en granne en gång som var gift med sin kusin och dom fick ett barn med funktionshinder. Kanske en slump men vad vet man. Mamman var nog medveten om detta för hon sa att dom skaffade inga fler barn. Kanske att hon visste vad oddsen var.

Vi vet ju hur det gick i antikens Egypten. Det har också visats i SVT för många år sedan att i Israel är det vanligt att kusiner gifter sig och att det händer ofta att barnen får skador. Men i alla klansamhällen är det vanligt för att hålla släkten intakt då det kan handla om egendomar, pengar och makt.

Vi behöver upplysa om riskerna med kusingifte
En väsentlig andel av befolkningen har ursprung i länder där kusingifte är vanligt. Det är orimligt i ett upplyst samhälle att inte informera om riskerna med detta, skriver överläkare Camilla Starck.

Socialstyrelsen blundar för riskgruppen
I nuläget lyser dock sådana rekommendationer med sin frånvaro från myndigheternas sida. Socialstyrelsen skriver i materialet Reproduktiv hälsa ur ett folkhälsoperspektiv: ”Bland förstföderskor över 35 år är det något större risk för fosterdöd, för dålig fostertillväxt och för att barnet föds för tidigt.” Man informerar om risker med äldre mödrar men inte om riskerna med kusinföräldrar.

I en stor studie i Bradford 2013 sökte man svar på varför en oväntat hög andel barn av pakistanskt ursprung dog eller föddes med kongenitala avvikelser. 31 procent av skadorna hos barnen kunde förklaras av att föräldrarna var kusiner. Risken för kongenitala avvikelser var fördubblad om föräldrarna var kusiner (3 procent respektive 6 procent).

Expressen – Vi behöver upplysa om riskerna med kusingifte/Camilla Starck

Det här inlägget postades i Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.