Coronaviruset på allas läppar!

Lite orolig är jag då jag tillhör riskgruppen. Det som retar mig är när dom inte säger var i Västra Götaland nya fall dyker upp. I Göteborg finns dom flesta men övriga då? Västra Götaland är ganska stort. Hur många superspridare finns det som vi inte har en aning om.

Dokumentären om Corona från Kina var skrämmande hur Kina behandlar visselblåsare. En av visselblåsarna är död idag. Hemska scener från sjukhus och hur portar svetsades igen så ingen kunde komma ut och satte kedjor på dörrar så ingen kunde gå in. Folk dog på gatan i korridoren på överfulla sjukhus. Folk som var sjuka tvingades in i bilar eller tvingades ut från sjukhusen. Fruktansvärda scener utspelades.

Och allt Kina ville var att mörka, visselblåsare fick sparken eller hämtades. Kina är verkligen ett vidrigt land med en diktatur som är fruktansvärd. Och i Sverige har vi en riktigt vidrig ambassadör från Kina som gnäller över allting, minsta lilla kritik går Kina i taket. I Sverige har vi demokrati så ambassadören ska bara hålla käften. Det blir liksom lite komiskt samtidigt.

Coronaviruset Australiensisk film från 2020
Coronaviruset sprids över världen och många fruktar en ny pandemi. Men hur startade utbrottet och varför reagerade de kinesiska myndigheterna så sent? Dokument utifrån tar oss med in i smittans epicentrum och låter oss möta de människor som drabbats och som förtvivlat söker hjälp på överfyllda sjukhus eller tvingas leva instängda i sina lägenheter. Samtidigt arbetar forskare med att kartlägga det nya viruset för hitta vägar att stoppa det.
Kan ses till1 mar 2021

SVTPlay – Coronaviruset/Australisk dokumentär

Krisexpert: ”Otydligheten skapar panik”
Nu har det hänt två dagar i rad.
Folkhälsomyndigheten bekräftar coronafall – men sjukvården dementerar.
För att senare bekräfta.
– Det är allvarligt. Otydlighet skapar panik, säger Jeanette Fors-Andrée, expert på krishantering och medierådgivning. I takt med antalet coronasmittade i Sverige ökar oron.

Många har den senaste veckan uttryckt sin misstro mot bland annat Folkhälsomyndigheten och tvivlar på att det myndigheterna säger stämmer.

Jämfört med andra länder har Folkhälsomyndigheten i Sverige tonat ned faran.

– Folkhälsomyndigheten har varit vag i sin kommunikation, men i viljan att inte skapa panik är det just det de gör, säger Jeanette Fors-Andrée, en av Sveriges ledande och mest ansedda krishanterare och medierådgivare.

Hon är kritisk till hur kommunikationen har skötts och efterlyser en större tydlighet – och samstämmighet – från myndigheterna sida.

– Offentlig sektor har en viktig roll och står för en stor del av trygghetssystemet i Sverige. Generellt sett har vi ett gott förtroende för våra myndigheter och vi litar på att de sköter sitt jobb, säger hon.

Behövs tydlighet
Enligt Christer Janson är det respektive region som, på grund av patientsekretessen, måste kommunicera sina egna fall – vad Folkhälsomyndigheten kan göra är att stötta och hjälpa till.

– Det viktiga är att vi är öppna, men vi kan absolut bli bättre, säger han.

Jeanette Fors-Andrée menar Folkhälsomyndigheten borde ha varit tydligare i sin kommunikation om coronaviruset redan från början.

– Det är komplexa frågor, men kommunikationen måste ju stå i proportion till allmänhetens oro och man kan inte bemöta oro med otydliga besked, säger Jeanette Fors-Andrée.

– Den tendensen har funnits redan från början, från Folkhälsomyndighetens sida. Det ligger i myndighetens uppdrag att ge tydlig kommunikation, men man har varit vag i sin kommunikation, från början till slut.

– Man skapar en osäkerhet hos allmänheten – som redan är osäker, på vad som gäller och inte gäller. Jag tror inte att det är medvetet, men effekten är precis så.

Aftonbladet – Krisexpert: ”Otydligheten skapar panik”/Kerstin Nilsson

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Maffia-gängen, Politik, Rättssystem, Terror och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.