Ian Wiséhn – vilken ynkedom!

En dokumentär från SVT. ”Guldfeber – Stölderna på kungliga Myntkabinettet.”

Hur i glödheta….. kunde han!? Det är helt ofattbart! Han hade ju en fantastik karriär och stod i tur att ta hand om kungens mynt.

Jag visste vem han var då jag har arbetat inom museivärlden i 22 år men det inget man gick ut med. Han blev tagen på bar gärning när han stal samlarfrimärken på en auktionsvisning i Stockholm där dom hade precis installerat en övervakningskamera.

Myntbloggen – Den långfingrade museichefen

Girigheten tog över och kanske han verkligen trodde att han skulle fixa det att inte bli upptäckt. Ett värde över 25 miljoner. Det finns även en annan som nämns i dokumentären men jag kommer inte ihåg vad han heter men han är under utredning.

Ian skyllde på att han blivit hotad med en revolver mot tinningen och det gjorde att han stal mynten men det trodde inte rätten på. Ian erkände för reportern att han stal mynten och sålde dom. Men när väl ställdes inför domaren sa han konsekvent att han inte kom ihåg. Vilken jävla stackare! Han hade inte stake nog att erkänna. Mycket fegt dessutom. Vad trodde han att skulle vinna på det? Det blev ännu mer tragiskt.

Det blev 3 års fängelse och skadestånd men på grund av hans hälsa blev det villkorligt om jag inte minns fel. Han slipper fängelse iallafall. Nej, han hade aldrig klarat av ett fängelsestraff.

Vilken tragisk figur! Han stal mynt som tillhör vår kulturhistoria vilken krake. Men där finns narcissistiska drag. Barnslig också på något sätt och han hade ett problematiskt förhållande till sin mamma. Han ljög mycket också och ville framställa sig mer märkvärdig än han var. Han påstod att hans mamma arbetade för den engelska underrättelsetjänsten men hon var flygvärdinna på SAS och pappan skulle vara chef för något företag men var vanlig anställd. Och dom bodde i Hjorthagen och inte i någon flott lägenhet. Han hade ett stort bekräftelsebehov.


Ian Wiséhn

SVTPlay och mycket bra!
SVTPlay – GULDFEBER – stölderna på kungliga myntkabinettet

Det här inlägget postades i Hälsa, Kriminalitet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.