Kometen Neowise på ingång

Jag orkar inte gå ut även om det är ganska mörkt i min lilla håla.

1997 bodde jag i Hölö utanför Södertälje och där var det kolmörkt och jag brukade molnfria nätter gå ut på verandan och sätta mig i liggstolen och titta upp på Milkyway vilket gav en fantastisk känsla över hur pytte man är. Det var kolmörkt där jag bodde och inte en gatlampa på 2km.

Och att veta att det finns miljarder av galaxer och i varje galax miljarder solsystem. Och i varje galax finns svarta hål så i vår också.

Men så en molnfri kväll såg jag Halebop. Först visste jag inte vad det var om det var nåt ljus från marken men förstod snart att det var en komet. Den lyste så starkt där på natthimlen med sin långa svans.

Jag såg den ett par nätter/kvällar innan den vek av ock försvann. En häftig känsla.

Ungefär så här såg den ut från min veranda.

Men Halebop beskrevs också på Bayeuxtapeten som visar hur Halleys komet framträder före slaget vid Hastings år 1066.


Wikipedia – Bayeuxtapeten Halleys komet före slaget vid Hastings år 1066

Det här inlägget postades i Boende, In the air, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.