Amazon är en skräckarbetsgivare

Men det är inget nytt. Hans raseriutbrott är välkända.

Att Sverige tar in ett så stort företag som kommer att konkurrera ut mindre företag eller så köps dom upp med “An offer you can’t refuse”. Villkoren är kända om någon tror att arbetsvillkoren är samma som i Sverige, så glöm det.

Det kommer dessutom att ge få arbetstillfällen och Amazon betalar minimum av skatt. Trots att Amazon är ett av dom rikaste företagen. Det är en skam att regeringen är så svaga att dom inte förstår eller undersöker ordentligt hur Amazon är som arbetsgivare. Amazon kommer att köra över regeringen och när Amazon finns på plats går det inte att sparka ut dom. Sverige är fast. Jeff Bezos har sagt att han ska ta över världen. Likaså med Facebook som tjänar så mycket pengar betalar också ett minimum av skatt och hur många arbetstillfällen har det gett.

Det går inte att höja skatten för avtal är avtal annars kommer amerikanska advokater som är kallhamrade och duktiga. Att låta amerikanska storbolag som är rika som troll få härja i Sverige. Själv skulle jag aldrig någonsin köpa något från Amazon.

Jag tycker att Sverige är ett skatteparadis för stora rika företag.

SVTPlay – Dokument utifrån Amazons värld

En bra dokumentär om Amazon och dess metoder. Skrämmande!
Amazon, Jeff Bezos and collecting data

Unionen stämmer Amazon för felaktig uppsägning
När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp. Nu stämmer Unionen handelsjätten i tingsrätten.

Amazon omsatte 280 miljarder dollar förra året och börjar närma sig en miljon anställda världen över. Från fackligt håll har man tidigare uttryckt sig positivt över att utländska techjättar etablerar sig på svensk mark och skapar nya jobbtillfällen. Samtidigt har företaget kritiserats för tuffa arbetsvillkor, en antifacklig hållning och ovilja att teckna kollektivavtal på de marknader de slår sig in på.

I slutet av förra året råkade ingenjören ut för en fallolycka där han bröt foten och blev sjukskriven. Två månader efter att han kom tillbaka till jobbet varslades han om uppsägning på grund av personliga skäl med motiveringen att hans arbetsprestation var för dålig.

– I det här fallet har företaget skött tvisten enligt regelboken. Men vi kunde inte komma överens i förhandlingarna utan de ville gå vidare och då kan vi konstatera att det inte finns någon saklig grund för uppsägningen. Det saknas en omplaceringsutredning och det fanns vakanser inom företaget som man inte har erbjudit, därtill väljer de att varsla om uppsägning mer än sju månader efter det att medlemmen senast varit på jobbet. Då menar jag att tidsgränsen på två månader vid kännedom har passerat med råge och saklig grund inte uppnås, säger Daniel Alenius, ombudsman på Unionen, som varit med och förhandlat ärendet för medlemmens räkning.

Kollega – Unionen stämmer Amazon för felaktig uppsägning/Lina Björk, Lina Jonsson

Två tidigare inlägg jag har skrivit.
SQ – Amazons varor ska levereras med drönare/2013
SQ – Amazon och Jeff Bezos/2020

Det här inlägget postades i Film, TV och Media, Hälsa, Kultur, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.